ထန္းသီရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အသုံး၀င္ပုံ

ျမန္မာျပည္ အလယ္ပုိင္းနဲ႔ အျခားေနရာမ်ားပါ အလြယ္တကူ ေတြ႔ရွိနိုင္တဲ႔ ထန္းသီးဟာ အခုလို အလြန္ပူျပင္းတဲ႔ ရာသီအတြက္ သဘာဝ ဓာတ္စာဆိုရင္လဲ မမွားပါဖူူး။

 ျမန္မာျပည္မွာ ရာသီဥတု အပူခ်ိန္အလြန္ ျမင္႔တက္လာတဲ႔အတြက္ မိုးေလဝသ ကြ်မ္းက်င္သူေတြ ကေတာင္ သတိေပးေျပာဆိုခ်က္ေတြ ထုတ္ျပန္ေနရပါတယ္။အသီးဟာ အလင္းထိုးေဖါက္နိုင္တဲ႔ အရည္လဲ႔ေနတဲ႔ အျဖဴေရာင္ စားခ်င္စဖြယ္ အသီးျဖစ္ပါတယ္။ ရာသီဥတု အပူဒါဏ္အတြက္ မြန္းလြဲပုိင္းမွာ စားသံုးသင္႔ပါတယ္။

အသီးတင္မကပဲ ယင္းအပင္မွ ထြက္တဲ႔အရည္ (ထန္းရည္) ဟာလဲ လန္းဆန္း၊ က်န္းမာေစပါတယ္။ မနက္အေစာပိုင္းမွာရတဲ႔ ထန္းရည္ခ်ိဳဟာ လူကိုယ္ခႏၶာကုိ ျပန္လည္ လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ မြန္းလြဲနဲ႔ ညေနပိုင္းမွာေတာ႔ အခ်ဥ္ေပါက္သြားၿပီး ခါးသက္၊ ျပင္းထန္တဲ႔ အရသာဖက္ကို ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။

ထန္းသီးကုိ စားသံုးျခင္းျဖင္႔ ရရွိနိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ႔ –

♦ အသီးသည္ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ အပူခ်ိန္ကုိ သဘာဝအတိုင္း ထိန္းညွိေပးသည္။ ေမာ္ေတာ္ကားတို႔တြင္ ကားေရတိုင္ဂီ အပူလြန္ကဲျခင္း မျဖစ္ေစရန္ ေရျဖင္႔ေရာစပ္ရသည္႔ အပူခ်ိန္ထိန္းသည္႔အရည္ (Radiator Coolant) ကဲသို႔လုပ္ေဆာင္ေပးသည္႔ Natural Coolant ျဖစ္သည္။

♦ ထန္းသီးတြင္ ဆိုဒီယမ္၊ ပုိတက္ဆီယမ္တို႔ကဲ႔သို႔ေသာ အဟာရဓာတ္မ်ား အခ်ိဳးအစားမွ်တစြာ ပါဝင္သျဖင္႔ ခႏၶာကိုယ္ ေရဓာတ္၊ အပူအေအးတို႔ကုိ ထိန္းညွိေပးသည္။ အထူးျခားဆံုး အစြမ္းသတၱိကေတာ႔ ေႏြရာသီတြင္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈနွင္႔ ေရဓာတ္ ဆံုးရံႈးမႈကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။

♦ ထန္းရည္ခ်ိဳကေတာ႔ တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ခြက္၊ ႏွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္သံုးေပးရင္ အသီးကုိ စားသံုးသကဲ႔သို႔ပင္ ပင္ပန္း ႏြမ္းလ်မႈနွင္႔ ေရဓာတ္ဆံုးရႈံးျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။ တစ္ခြက္ရဲ႕ ပမာဏကေတာ႔ 300ml ခန္႔ရွိၿပီး အနီးစပ္ဆံုး ျမင္သာေအာင္ေျပာရရင္ ပက္စီအခ်ိဳရည္ သံဗူး တစ္ဗူးစာခန္႔ ျဖစ္ပါတယ္။ (နိုင္ငံေပၚမွာ မူတည္ၿပီး ပမာဏ အနည္းငယ္စီ ကြာျခားတတ္သည္)

♦ ကယ္လိုရီ ျမင္႔မားစြာ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ကုိယ္ခႏၶာလုပ္ေဆာင္မႈ စြမ္းအင္ကုိ အျမင္႔ဆံုးႏွင္႔ အၾကာဆံုးထိန္းသိမ္းထားနိုင္ၿပီး ေႏြရာသီတြင္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ မျဖစ္ေစနိုင္ပါ။ ဒါေပမဲ႔ သၾကားဓာတ္နဲ႔ ကယ္လိုရီ ျမင္႔မားစြာ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ႔ခ်ေနသူတို႔ အတြက္ေတာ႔ မသင္႔ေတာ္ပါ။

♥  ေသြးတိုး၊ အသဲနွင္႔ ႏွလံုးေရာေရာဂါ ရွိသူမ်ား ထန္းရည္ခ်ိဳကုိ ေသာက္သံုးရန္ မသင္႔ပါ။

က်န္းမာေရးသုတ