အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ “အသည္းကိုေဆးျခင္း”

တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္အဆိပ္အပုပ္ထုတ္တဲ့အစီအစဥ္အရအခုအပတ္မွာအလွည့္က်တာကေတာ့အသည္းကိုေဆးဖို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

ခႏၶာကိုယ္မွာအသည္းဟာအေရးႀကီးတဲ့အဂၤါတစ္ခုျဖစ္သလိုအလုပ္အမ်ားဆုံးေသာကလီစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။စားအမၽွအစာေတြကအဆိပ္ေတြကိုေျဖေပးရပါတယ္။ေန႔စဥ္စားေနတဲ့အစာေတြထဲမွာအဆိပ္ေတြကအမ်ားႀကီးပဲ။ဒါေၾကာင့္အသည္းေကာင္းဖို႔သိပ္အေရးႀကီးပါတယ္။

အသည္းကိုေဆးဖို႔အေကာင္းဆုံးကေတာ့မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္ပါတယ္။မန္က်ည္းသီးဟာအသည္းအတြက္သဘာဝကေပးထားတဲ့ေဆးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
အသည္းကိုႏုပ်ိဳေစပါတယ္။အသည္းေျခာက္ျခင္း၊က်ဳံ႕ျခင္း၊ႂကြပ္ျခင္း၊ဆတ္ျခင္း၊ပုပ္ျခင္းေတြမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

အခုေခတ္မွာBပိုးCပိုးHပိုးစသည္ျဖင့္ျဖစ္ၾကတာဟာအသည္းပုပ္လို႔ပါ။ပိုးဆိုတာပုပ္မွတြယ္တာပါ။မပုပ္ရင္မတြယ္ပါဘူး။အဲ့လိုပိုးမတြယ္ေအာင္အသည္းကိုေဆးေၾကာေပးဖို႔လိုပါတယ္။ရိုးရိုးေလးပါပဲ၊မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပး႐ုံပဲျဖစ္ပါတယ္။

မန္က်ည္းမွည့္လက္တစ္ဆုပ္၊ထန္းလၽွက္သင့္႐ုံ၊ဆားအနည္းငယ္ကိုမတ္ခြက္ထဲမွာထည့္ၿပီးေရေႏြးဆူကိုေလာင္းထည့္ပါ။မနက္ထဲကႏွပ္ထားရင္ညေနဆိုေသာက္လို႔ရပါၿပီ။ဆန္ကာနဲ႔စစ္လိုက္ရင္အရသာရွိတဲ့မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ကိုရၿပီေပါ့။သံပရာသီးႀကိဳက္ရင္ညႇစ္ထည့္၊ေအးေအးေလးေသာက္ခ်င္ရင္ေရခဲထည့္ေသာက္ပါ။

အသည္းကအဆိပ္အပုပ္ေတြသာမကဝမ္းဗိုက္ထဲကအပူအပုပ္ေတြလည္းထြက္သြားၿပီးလူကေပါ့ပါးလန္းဆန္းသြားပါလိမ့္မယ္။အဆိပ္အပုပ္အပူအစပ္ေတြကင္းရွင္းသြားေတာ့ေသြးသားသန႔္စင္ၿပီးအလွေတြလည္းတိုးၿပီေပါ့။

=========

အစာလည်းဆေး ဆေးလည်းအစာ “အသည်းကိုဆေးခြင်း”
တစ်ပတ်တစ်ကြိမ်အဆိပ်အပုပ်ထုတ်တဲ့အစီအစဉ်အရအခုအပတ်မှာအလှည့်ကျတာကတော့အသည်းကိုဆေးဖို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

ခန္ဓာကိုယ်မှာအသည်းဟာအရေးကြီးတဲ့အင်္ဂါတစ်ခုဖြစ်သလိုအလုပ်အများဆုံးသောကလီစာလည်းဖြစ်ပါတယ်။စားအမျှအစာတွေကအဆိပ်တွေကိုဖြေပေးရပါတယ်။နေ့စဉ်စားနေတဲ့အစာတွေထဲမှာအဆိပ်တွေကအများကြီးပဲ။ဒါကြောင့်အသည်းကောင်းဖို့သိပ်အရေးကြီးပါတယ်။

အသည်းကိုဆေးဖို့အကောင်းဆုံးကတော့မန်ကျည်းဖျော်ရည်ဖြစ်ပါတယ်။မန်ကျည်းသီးဟာအသည်းအတွက်သဘာဝကပေးထားတဲ့ဆေးလည်းဖြစ်ပါတယ်။
အသည်းကိုနုပျိုစေပါတယ်။အသည်းခြောက်ခြင်း၊ကျုံ့ခြင်း၊ကြွပ်ခြင်း၊ဆတ်ခြင်း၊ပုပ်ခြင်းတွေမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးပါတယ်။

အခုခေတ်မှာBပိုးCပိုးHပိုးစသည်ဖြင့်ဖြစ်ကြတာဟာအသည်းပုပ်လို့ပါ။ပိုးဆိုတာပုပ်မှတွယ်တာပါ။မပုပ်ရင်မတွယ်ပါဘူး။အဲ့လိုပိုးမတွယ်အောင်အသည်းကိုဆေးကြောပေးဖို့လိုပါတယ်။ရိုးရိုးလေးပါပဲ၊မန်ကျည်းဖျော်ရည်သောက်ပေးရုံပဲဖြစ်ပါတယ်။

မန်ကျည်းမှည့်လက်တစ်ဆုပ်၊ထန်းလျှက်သင့်ရုံ၊ဆားအနည်းငယ်ကိုမတ်ခွက်ထဲမှာထည့်ပြီးရေနွေးဆူကိုလောင်းထည့်ပါ။မနက်ထဲကနှပ်ထားရင်ညနေဆိုသောက်လို့ရပါပြီ။ဆန်ကာနဲ့စစ်လိုက်ရင်အရသာရှိတဲ့မန်ကျည်းဖျော်ရည်ကိုရပြီပေါ့။သံပရာသီးကြိုက်ရင်ညှစ်ထည့်၊အေးအေးလေးသောက်ချင်ရင်ရေခဲထည့်သောက်ပါ။

အသည်းကအဆိပ်အပုပ်တွေသာမကဝမ်းဗိုက်ထဲကအပူအပုပ်တွေလည်းထွက်သွားပြီးလူကပေါ့ပါးလန်းဆန်းသွားပါလိမ့်မယ်။အဆိပ်အပုပ်အပူအစပ်တွေကင်းရှင်းသွားတော့သွေးသားသန့်စင်ပြီးအလှတွေလည်းတိုးပြီပေါ့။