စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်ေနသူေတြ ဘာေၾကာင့္စားေပးသင့္လဲ

သစ္သီးေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်ေနတဲ့သူေတြ အေတာင့္တဆုံးအစားအစာေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုလူေတြက သစ္သီးေတြကို အမ်ားဆုံးစားၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေအာင္လုပ္ေနၾကတာပါ။ သစ္သီးေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေအာင္လုပ္ေပး႐ုံသာမက ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖစ္ပြားမႈကေနလည္း ကာကြယ္ေပးတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားစြာနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်တာနဲ႔ သစ္သီးအေၾကာင္းေျပာတဲ့အခါ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကိုလည္း ခ်န္ထားခဲ့လို႔မရပါဘူး။ ဒီအနီေရာင္အသီးေလးက အန္တီေအာက္စီဒန႔္နဲ႔ anti-inflammatory အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြပါဝင္သလို အမၽွင္ဓာတ္လုံလုံေလာက္ေလာက္ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဝမ္းမွန္ေအာင္လည္း ကူညီေပးပါတယ္။
စေတာ္ဘယ္ရီသီးရဲ့အာဟာရဓာတ္မ်ား
စေတာ္ဘယ္ရီးသီး (၁၀၀) ဂရမ္မွာ အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈေတြကို ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္။
ကယ္လိုရီ (၃၃ရာခိုင္ႏႈန္း)
ေရပါဝင္မႈ (၉၁ရာခိုင္ႏႈန္း)
ပရိုတင္း (ဝ.၇ ဂရမ္)
ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိုတ္ (၇.၇ ဂရမ္)
သၾကား (၄.၉ ဂရမ္)
အမၽွင္ (၂ ဂရမ္)
အဆီဓာတ္ (ဝ.၃ ဂရမ္)တစ္ေန႔တာအစားအေသာက္မွာ စေတာ္ဘယ္ရီသီးပါဝင္သင့္တဲ့အေၾကာင္းအရင္း
ဝမ္းမွန္ျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီသီးက အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းေစတဲ့ အမၽွင္ဓာတ္လုံလုံေလာက္ေလာက္ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းသြားမွန္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီတစ္ပန္းကန္ကို ေန႔တိုင္းစားေပးျခင္းက ဗိုက္ကအဆီေတြခ်တဲ့ေနရာမွာ ထိေရာက္မႈရွိေစပါတယ္။ အမၽွင္ဓာတ္က သင့္ကို အခ်ိန္အၾကာႀကီး ဗိုက္ျပည့္အင္ေစၿပီး အဆီမ်ားတဲ့အစားအစာေတြ ေတာင့္တျခင္းကေနလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီသီးက adiponectin နဲ႔ leptin လို႔ေခၚတဲ့ အေရးႀကီးတဲ့ေဟာ္မုန္းႏွစ္မ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ ဒီေဟာ္မုန္းႏွစ္ခုလုံးက အဆီေတြေလာင္ကၽြမ္းကူညီေပးၿပီး ဇီဝျဖစ္စဥ္အားေကာင္းေစပါတယ္။
ကယ္လိုရီပမာဏနည္းျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီသီး (၁၀၀) ဂရမ္မွာ ကယ္လိုရီပမာဏ (၃၃) သာပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီပမာဏနည္းတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ခ်င္တဲ့သူေတြရဲ့ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ဆုံးအသီးေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္ေစပါတယ္။
ႂကြက္သားေတြျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာျခင္း
စေတာ္ဘယ္ရီသီးရဲ့ anti-inflammatory ဂုဏ္သတၱိေတြက Workout လုပ္တာမ်ားသြားတဲ့ ႂကြက္သားေတြကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးနိုင္ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်ေနတဲ့သူေတြက စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔တြဲစားလို႔ရသလို ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔လည္း လုပ္ေသာက္လို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သင့္ရဲ့ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်တဲ့အစီအစဥ္မပ်က္စီးသြားေအာင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို အလြန္အကၽြံမစားမိဖို႔ေတာ့ အေရးႀကီးပါတယ္။
#yoyarlay