က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာရရွိႏိုင္မယ့္ ဒန႔္သလြန္သီး
ဒန႔္သလြန္သီးကလည္း လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ပါပဲ။ ဒန႔္သလြန္သီးက အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈျမင့္မားတဲ့အျပင္ သင့္ကိုလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫႊတ္ေစပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ဒန႔္သလြန္သီးကို စားသုံးျဖစ္တဲ့ပုံစံက ပဲကုလားဟင္းအေနနဲ႔ ခ်က္စားျဖစ္ၾကတာပါ။ အရည္ေသာက္အေနနဲ႔ခ်က္စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ ဒန႔္သလြန္သီးရဲ႕က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးကို မေျပာျပခင္မွာ အာဟာရဓာတ္ ဘယ္ေလာက္ပမာဏပါဝင္တယ္ဆိုတာကို အရင္ဆုံးမွ်ေဝေပးပါမယ္။
ဗီတာမင္ ေအ (၆.၇၈) မီလီဂရမ္
သိုင္ရာမင္း (Thiamine) (ဝ.၀၆) မီလီဂရမ္
ရီဘိုဖလာဗင္ (Riboflavin) (ဝ.၀၅) မီလီဂရမ္
ဗီတာမင္စီ (၂၂၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္)
ကယ္စီယမ္ (၄၄၀ မီလီဂရမ္)
ကယ္လိုရီ (၉၂)
ကာဗြန္ဟိုက္ဒ႐ိုတ္ (၁၂.၅)
အဆီ (၁.၇၀) မီလီဂရမ္
အမွ်င္ (ဝ.၉၀) မီလီဂရမ္
သံဓာတ္ (ဝ.၈၅) မီလီဂရမ္
ပ႐ိုတင္း (၆.၇၀) ဂရမ္
အဲဒီဓာတ္ေတြအျပင္ ဒန႔္ဒလြန္႐ြက္ကလည္း ပိုတတ္စီယမ္၊ ဇင့္၊ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။
အာဟာရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျခင္း
ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြရႏိုင္တဲ့ အစားအစာဆိုရင္ေတာ့ ဒန႔္သလြန္သီးပါပဲ။ ဒန႔္သလြန္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫႊတ္တဲ့ မုန္လာဥနီ၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ႏြားႏို႔ေတြေတာင္ လိုက္မမွီပါဘူး။
အသည္းအတြက္ ေကာင္းျခင္း
ဒန႔္သလြန္သီးက အသည္းပ်က္စီးျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့အစားအစာျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဆိုထားပါတယ္။ ဒန႔္သလြန္သီးက အသည္းမပ်က္စီးေအာင္ ကာကြယ္ေပးသလို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေအာင္လည္း ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အသည္းေရာဂါခံစားေနရတဲ့လူနာေတြအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။
အစာအိမ္ျပႆနာေတြကိုလည္း ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိျခင္း
အစာေျခစနစ္အတြက္ ေထာက္ပံ့ကူညီေပးေနတဲ့ သစ္သီးနဲ႔ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာမွ ဒန႔္သလြန္႐ြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ အာနိသင္ေတြက အစာအိမ္ျပႆနာေတြကို ကုသတဲ့ေနရာမွာ အကူအညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒန႔္သလြန္သီးမွာ ေတြ႕ရွိရတဲ့ Antibacterial နဲ႔ antibiotic ဓာတ္ေတြက ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ပိုးမႊားေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ကုသေပးႏိုင္ျခင္း
ဒန႔္သလြန္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ဓာတ္ေတြကလည္း ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ကုသေပးႏိုင္တယ္လို႔ ကြၽမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြက ဆိုထားပါတယ္။ Niazimicin ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ မတိုးပြားလာေအာင္ ဟန႔္တားေပးႏိုင္ပါတယ္။
အ႐ိုးသန္မာျခင္း
သင့္အ႐ိုးေတြကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစခ်င္ရင္ေတာ့ ဒန႔္သလြန္သီးက သင္စားေပးဖို႔ လိုအပ္တဲ့အစားအစာပါပဲ။ သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့အတြက္ အသက္အ႐ြယ္ရလာတာနဲ႔ အ႐ိုးအဆစ္က်န္းမာေစဖို႔အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈကို တြန္းလွန္ေပးတဲ့အာနိသင္ပါဝင္တာေၾကာင့္လည္း အဆစ္ေရာင္ေရာဂါလို အေျခအေနမ်ိဳးကို ကုသေပးႏိုင္တဲ့အျပင္ ပ်က္စီးသြားတဲ့အ႐ိုးေတြကိုလည္း ျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳသမားအတြက္ ေကာင္းတယ္
ဒန႔္သလြန္သီးက ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညႇိေပးတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြက ဒန႔္သလြန္႐ြက္ကို ပုံမွန္စားသုံးေပးလို႔ရပါတယ္။
ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို ကုသေပးျခင္း
ဒန႔္သလြန္သီးနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ ေဆးေတြကို ပုံမွန္ေသာက္သုံးေပးတာက ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္သာသြားေစႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီတခ်ိဳ႕က ဆိုထားပါတယ္။ ဒန႔္သလြန္သီးက အဆုတ္အားေကာင္းေစတဲ့အျပင္ အသက္ရႈလုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကိုလည္း အားေကာင္းေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ကေလးယူဖို႔စိတ္ကူးေနတဲ့သူဆိုရင္ေတာ့ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွ ဒန႔္သလြန္သီးကိုစားသုံးေပးသင့္ပါတယ္။ ေရာဂါအခံရွိတဲ့သူေတြကလည္း အရင္ဆုံး ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၾကည့္သင့္ပါတယ္။
#Yoyarlay
ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများစွာရရှိနိုင်မယ့် ဒန့်သလွန်သီး
=================================
ဒန့်သလွန်သီးကလည်း လူတော်တော်များများကြိုက်နှစ်သက်ကြတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ပါပဲ။ ဒန့်သလွန်သီးက အာဟာရဓာတ်ပါဝင်မှုမြင့်မားတဲ့အပြင် သင့်ကိုလည်း ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွှတ်စေပါတယ်။ ကျွန်တော်တို့ ဒန့်သလွန်သီးကို စားသုံးဖြစ်တဲ့ပုံစံက ပဲကုလားဟင်းအနေနဲ့ ချက်စားဖြစ်ကြတာပါ။ အရည်သောက်အနေနဲ့ချက်စားဖြစ်တာများပါတယ်။ ဒန့်သလွန်သီးရဲ့ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးကို မပြောပြခင်မှာ အာဟာရဓာတ် ဘယ်လောက်ပမာဏပါဝင်တယ်ဆိုတာကို အရင်ဆုံးမျှဝေပေးပါမယ်။
ဗီတာမင် အေ (၆.၇၈) မီလီဂရမ်
သိုင်ရာမင်း (Thiamine) (ဝ.၀၆) မီလီဂရမ်
ရီဘိုဖလာဗင် (Riboflavin) (ဝ.၀၅) မီလီဂရမ်
ဗီတာမင်စီ (၂၂၀ မိုက်ခရိုဂရမ်)
ကယ်စီယမ် (၄၄၀ မီလီဂရမ်)
ကယ်လိုရီ (၉၂)
ကာဗွန်ဟိုက်ဒရိုတ် (၁၂.၅)
အဆီ (၁.၇၀) မီလီဂရမ်
အမျှင် (ဝ.၉၀) မီလီဂရမ်
သံဓာတ် (ဝ.၈၅) မီလီဂရမ်
ပရိုတင်း (၆.၇၀) ဂရမ်
အဲဒီဓာတ်တွေအပြင် ဒန့်ဒလွန်ရွက်ကလည်း ပိုတတ်စီယမ်၊ ဇင့်၊ မဂ္ဂနီစီယမ်နဲ့ ဖော့စ်ဖရပ်စ်စတဲ့ သတ္တုဓာတ်တွေလည်း ပါဝင်ပါတယ်။
အာဟာရဓာတ်ပါဝင်မှု မြင့်မားခြင်း
ဗီတာမင်ဓာတ်တွေ၊ သတ္တုဓာတ်တွေရနိုင်တဲ့ အစားအစာဆိုရင်တော့ ဒန့်သလွန်သီးပါပဲ။ ဒန့်သလွန်သီးမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေကို ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွှတ်တဲ့ မုန်လာဥနီ၊ လိမ္မော်သီးနဲ့ နွားနို့တွေတောင် လိုက်မမှီပါဘူး။
အသည်းအတွက် ကောင်းခြင်း
ဒန့်သလွန်သီးက အသည်းပျက်စီးခြင်းမဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးတဲ့အစားအစာဖြစ်နိုင်တယ်လို့ သုတေသီတော်တော်များများက ဆိုထားပါတယ်။ ဒန့်သလွန်သီးက အသည်းမပျက်စီးအောင် ကာကွယ်ပေးသလို ပြန်လည်ကောင်းမွန်လာအောင်လည်း ထောက်ပံ့ပေးနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ အသည်းရောဂါခံစားနေရတဲ့လူနာတွေအတွက် ကောင်းပါတယ်။
အစာအိမ်ပြဿနာတွေကိုလည်း ကုသပေးနိုင်စွမ်းရှိခြင်း
အစာခြေစနစ်အတွက် ထောက်ပံ့ကူညီပေးနေတဲ့ သစ်သီးနဲ့ဟင်းသီးဟင်းရွက်တော်တော်များများရှိပါတယ်။ အဲဒီအထဲမှာမှ ဒန့်သလွန်ရွက်မှာ ပါဝင်တဲ့ အာနိသင်တွေက အစာအိမ်ပြဿနာတွေကို ကုသတဲ့နေရာမှာ အကူအညီပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒန့်သလွန်သီးမှာ တွေ့ရှိရတဲ့ Antibacterial နဲ့ antibiotic ဓာတ်တွေက ကူးစက်ရောဂါဖြစ်စေနိုင်တဲ့ပိုးမွှားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ကင်ဆာရောဂါကို ကာကွယ်ကုသပေးနိုင်ခြင်း
ဒန့်သလွန်သီးမှာ ပါဝင်တဲ့ဓာတ်တွေကလည်း ကင်ဆာရောဂါမဖြစ်အောင် ကာကွယ်ကုသပေးနိုင်တယ်လို့ ကျွမ်းကျင်ပညာရှင်တွေက ဆိုထားပါတယ်။ Niazimicin ဓာတ်က ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း ကင်ဆာဆဲလ်တွေ မတိုးပွားလာအောင် ဟန့်တားပေးနိုင်ပါတယ်။
အရိုးသန်မာခြင်း
သင့်အရိုးတွေကို ကျန်းမာသန်စွမ်းစေချင်ရင်တော့ ဒန့်သလွန်သီးက သင်စားပေးဖို့ လိုအပ်တဲ့အစားအစာပါပဲ။ သတ္တုဓာတ်ပါဝင်မှုများတဲ့အတွက် အသက်အရွယ်ရလာတာနဲ့ အရိုးအဆစ်ကျန်းမာစေဖို့အတွက် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။ ရောင်ရမ်းနာကျင်မှုကို တွန်းလှန်ပေးတဲ့အာနိသင်ပါဝင်တာကြောင့်လည်း အဆစ်ရောင်ရောဂါလို အခြေအနေမျိုးကို ကုသပေးနိုင်တဲ့အပြင် ပျက်စီးသွားတဲ့အရိုးတွေကိုလည်း ပြန်လည်ကောင်းမွန်လာအောင် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။
ဆီးချိုသမားအတွက် ကောင်းတယ်
ဒန့်သလွန်သီးက သွေးအတွင်းသကြားဓာတ်ကို ထိန်းညှိပေးတဲ့အတွက် ဆီးချိုသမားတွေအတွက် ကောင်းမွန်ပါတယ်။ ဆီးချိုသမားတွေက ဒန့်သလွန်ရွက်ကို ပုံမှန်စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါကို ကုသပေးခြင်း
ဒန့်သလွန်သီးနဲ့ ထုတ်လုပ်ထားတဲ့ ဆေးတွေကို ပုံမှန်သောက်သုံးပေးတာက ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါကို သက်သာသွားစေနိုင်တယ်လို့ သုတေသီတချို့က ဆိုထားပါတယ်။ ဒန့်သလွန်သီးက အဆုတ်အားကောင်းစေတဲ့အပြင် အသက်ရှုလုပ်ဆောင်ချက်တွေကိုလည်း အားကောင်းစေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
ကလေးယူဖို့စိတ်ကူးနေတဲ့သူဆိုရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ တိုင်ပင်ပြီးမှ ဒန့်သလွန်သီးကိုစားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။ ရောဂါအခံရှိတဲ့သူတွေကလည်း အရင်ဆုံး ဆရာဝန်နဲ့ တိုင်ပင်ကြည့်သင့်ပါတယ်။
#Yoyarlay