သေဘၤာေစ့စားေပးျခင္းရဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး

သေဘာၤသီးကိုစားတဲ့အခါမွာ အေစ့ကိုအၿမဲတမ္းလႊင့္ပစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ သေဘၤာေစ့ရဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို သိၿပီးရင္ေတာ့ လႊင့္ပစ္ေတာ့မွာမဟုတ္ဘူးလို႔ ေတြးမိပါတယ္။ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သေဘၤာေစ့မွာ ေရာဂါေပါင္း မ်ားစြာကို ကုသေပးႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြပါ၀င္ေနလို႔ပါပဲ။ သေဘၤာေစ့ရဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေကး်ဇူးကေတာ့ –

၁။ ကင္ဆာ    သေဘၤာေစ့ဟာ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေရးအတြက္ အထူးေကာင္မြန္တဲ့ ေဆးတစ္လက္ပါပဲ။ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကို တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ ၊ ေသြးကင္ဆာ ၊ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ အသည္းက်န္းမာေရး      သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ (သို႔) အစားအစာေတြထဲမွာ သေဘၤာေစ့ ၅ ေစ့ ၆ ေစ့ေလာက္ကို ေရာၿပီးစားေပးတာဟာ သည္းေျခာက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး အသည္းကိုက်န္းမာေစပါတယ္။

၃။ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရး  သေဘၤာေစ့ဟာ ေက်ာက္ကပ္ဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ရဲ့ လုပ္ေဆာင္မႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

၄။ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိမ်ား    သေဘၤာေစ့မွာေရာင္းရမ္းမႈကိုသက္သာေစတယ္ ဂုဏ္သတၱိ ေတြ ပါ၀င္ၿပီး အဆစ္အျမစ္နာက်င္ကို္က္ခဲတာ ၊ ေရာင္ရမ္းတာ ၊ အရိုးအဆစ္ေတြနာက်င္တာေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။

၅။ ဘက္တီးရီးယားကိုတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိမ်ား        သေဘၤာေစ့မွာ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြကို တုိက္ဖ်က္ ႏိုင္တဲ့ဂုဏ္သတိၱေတြပါ၀င္ၿပီး ေသြးလြန္တုပ္ေကြး အူေရာင္ငန္းဖ်ား စတဲ့ေရာဂါေတြ အလြယ္တကူ ၀င္ေရာက္ကူးစက္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၆။ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း      သေဘၤာေစ့မွာ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သေဘာၤေစ့ကို တစ္ေန႔ တစ္ဇြန္းေလာက္ စားေပးသင့္ပါတယ္။ သေဘၤာေစ့ကို ဘယ္လို စားမလဲ သေဘၤာေစ့ကိုႀကိတ္ၿပီး ႏြားႏို႕ ၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ (သို႔) အသုပ္ေတြထဲမွာထည့္စားပါ။ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးနဲ႔ သတိေပးခ်က္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြေရွာင္ရွားေပးသင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ကေလးေမြး လာတဲ့အခါ ႏို႕ျဖတ္ရခက္ပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္လာေပမဲ့ ႏို႕ျဖတ္မရဘဲ ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ သေဘၤာေစ့ မစားခင္မွာ ဆရာ၀န္ေတြနဲ႔ ပထမဆံုး တိုင္ပင္သင့္ပါတယ္။

Credit: MyFood Myanmar