ေက်ာက္ဖရံုသီးအစြမ္း အံ့မခန္း
ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ ႏြယ္ပင္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ ျဖစ္ၿပီး အသီးနဲ႔ အညႊန္႔ကို စားၾကပါတယ္။ ေက်ာက္ဖရံုမွာ အခ်ိဳနဲ႔ အခါးဆိုၿပီး အရသာႏွစ္မ်ိဳး ကြဲျပားပါတယ္။ အခါးမ်ိဳးကေတာ့ အလံုးအနည္းငယ္ေသးၿပီး အခ်ိဳမ်ိဳးကေတာ့ အလံုးႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
ေက်ာက္ဖရံုသီးကို လက္တင္ဘာသာျဖင့္ Benincasa Cerifera ဟုေခၚျပီး အဂၤလိပ္ ဘာသာျဖင့္ White Ground Melon ဆိုၿပီး ေခၚၾကပါတယ္။ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ အားကိုတိုးပြားေစျခင္း၊ သုတ္ကို တိုးပြား ေစျခင္း၊ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစျခင္း၊ ဆီးအိမ္ကို သန္႔စင္ေစျခင္း၊ သည္းေျခကိုႏုိင္ျခင္း၊ ေသြးေလေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ျခင္း အစရွိတဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြ ရွိပါတယ္။
ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါမ်ားကို ေက်ာက္ဖရံုျမစ္အား အမွဳန္႕ျပဳ၍ ေရေႏြးျဖင့္ တိုက္ေကြ်း ကုသေပ်ာက္ ကင္းေစသည္ဟုလည္းေကာင္း၊ ၀မ္းေရာဂါကို ေက်ာက္ခရ့ုပြင့္ သံုးမူးသားကိုၾကိတ္၍ ေကြ်းပါက ကုသေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္သည္ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ ၀မ္းတြင္းပိုး (သံေကာင္) စည္မ်ားကို ေက်ာက္ဖရံု အေစ့(၅)မတ္သားကို ၾကိတ္၍ ဆီျဖင့္ေဖ်ာ္ေသာက္ ေစၿပီး ၀မ္နူး ေဆးကို တိုက္ေကြ်းပါက ၀မ္းတြင္း ပိုးမ်ား က်သည္ဟု သိရပါတယ္။
ေက်ာက္ဖရံုသီးပြင့္ကို ႀကိတ္ၿပီးစားရင္ ၀မ္းေရာဂါကို သက္သာေစႏုိင္ပါတယ္။ အဆုတ္ေရာဂါေၾကာင့္ အားအင္ကုန္ခမ္းေနရင္လည္း အသီးကို ခ်က္စားေပးပါ။ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္ေတြ အတြက္ အထူးေဆးတစ္လက္ပါပဲ။
ေက်ာက္ဖရံုရည္ကို ၀က္ရူးနာ၊ ေလနာနဲ႔ အရူးေရာဂါေတြအတြက္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္ အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါမ်ားအတြက္ ေက်ာက္ဖရံုသီးသတၱဳရည္ကို သၾကားႏွင့္ ေရာစပ္တုိက္ေကၽြးလို႔ ရပါတယ္။
ကိုးကားမ်ား။ ။ ရွင္နာဂသိန္ ပံုျပေဆးအဘိဓါန္။