သခြားသီးကေန ရရွိႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

သခြားသီးကက်န္းမာေရးအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလး အေထာက္အကူျပဳေပးပါတယ္။ ေႏြရာသီမွာဆိုရင္လည္း သခြားသီးကေရဓာတ္ျပည့္ဝေစပါတယ္။ သခြားသီးမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာ မင္စီ၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တို႔ပါဝင္သလို အမွ်င္ဓာတ္လည္းႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္၊ molybdenum နဲ႔ ပိုတက္ဆီယမ္ တို႔လိုမ်ိဳး သတၳဳဓာတ္ ေတြလည္းပါဝင္ပါတယ္။

သခြားသီးမွာတြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြကို အားျဖည့္ေပးႏိုုင္တဲ့ သတၳဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ silica ပါဝင္ေနပါတယ္။ သခြားသီးမွာေရဓာတ္ဆုံးရႈံးမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ascorbic နဲ႔ caffeic အက္ဆစ္တို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ အနာ လည္း က်က္ေစႏိုင္ပါတယ္။ မ်က္ရည္အိတ္ေဖာင္းတာနဲေနေလာင္ တာေတြကိုလည္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

အေရျပားက်န္းမာေစႏိုင္
သခြားသီးမွာ ဆီလီကာဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြ၊ ႂကြက္သားေတြ၊ အ႐ြတ္၊ အ႐ိုးႏုနဲ႔အ႐ိုးေတြကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီးမွာေ ရဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကိုေရဓာတ္ျဖည့္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီးကိုအေရျပားမွာ ေနေလာင္ကြက္ေတြျဖစ္ေနတာကို သက္သာ ေစဖို႔အတြက္လည္း အသုံးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရ ျပားေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္လည္းအသုံးဝင္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္တာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို သက္သာေစႏိုင္ သခြားသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္တာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္တာမ်ိဳး မျဖစ္အာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သခြားသီး ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္စားေပးမယ္ဆိုရင္ အမွ်င္ဓာတ္ကိုရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ သခြားသီးမွာ ဗီတာမင္စီ၊ဆီလီကာ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကိုုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္လည္း ျပည့္ဝေစႏိုင္ပါတယ္။

ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းညႇိေပးႏိုင္
သခြားသီးမွာ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေနရင္ ေသြးတိုးက် ေစႏိုုင္ၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္းထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ သခြားသီးကို ပင္လယ္စာ၊ အဆီနည္း တဲ့ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ အဆီမပါတဲ့ အသား၊ ၾကက္သား၊ ဘဲသားေတြနဲ႔လည္းတြဲဖက္စားသုံးႏိုင္ပါတယ္။ ႂကြက္သား၊ အ႐ိုး၊ အ႐ြတ္၊ အ႐ိုးႏုနဲ႔ အေၾကာေတြကိုလည္း သန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။

ဆီးခ်ိဳ ထိန္းညႇိေပးႏိုင္

သခြားသီးက ဆီးခ်ိဳသမားေတြစားသုံးေပးသင့္တဲ့ အသီးတစ္ခုပါ။ သခြားသီးမွာ အင္ဆူလင္ထုတ္လႊတ္ေပးတဲ့ ဘီတာဆဲလ္ေတြအတြက္ လိုအပ္တဲ့ေဟာ္မုန္းပါဝင္ပါတယ္။ သခြားသီးမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ျမင့္တက္ ႏိုင္တဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ကို အလြယ္တကူ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီးက ဆီးခ်ိဳကိုထိန္းညႇိေပး ႏိုင္ပါတယ္။

က်န္းမာေရးအေထာက္အကူ
သခြားသီးက ကိုယ္တြင္းကအဆိပ္အေတာက္ေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္အက်ိဳးမျပဳတဲ့ အရာေတြကိုသက္သာ ေစႏိုုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဆီးအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္းနဲ႔ ပန္ကရိယတို႔ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစႏိုုင္ပါတယ္။ သခြားသီးမွာ မဂၢနီဆီယမ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈကိုေကာင္းမြန္ေစၿပီး အာ႐ုံေၾကာေတြ ကိုလည္း အနားရေစႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီး မွာသတၳဳဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ လက္သည္း၊ ေျခသည္း ေတြကြဲအက္တာကိုလည္းသက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီးမွာ ဓာတ္တိုးဆန႔္က်င္ ပစၥည္းပါဝင္ တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။

Credit: Kumudra